Olej abisyński, 20 ml – Esent

69,00kr

Brak w magazynie

Olej abisyński szybko się wchłania i dostarcza skórze intensywnego nawilżenia, jednocześnie wygładzając zmarszczki (nawet na bardzo suchej skórze). Dlatego zaleca się stosowanie oleju dla skóry dojrzałej i suchej. Po nałożeniu nie pozostawia tłustej warstwy na skórze. Doskonale nawilża skórę po wysuszających zabiegach, takich jak opalanie.

 

payments

 

Dodaj do ulubionych
Dodaj do ulubionych

Brak w magazynie

Dodaj do ulubionych
Dodaj do ulubionych

Opis

Olej Abisyński pozyskiwany jest z nasion Modraka abisyńskiego zwanego też kapustą abisyńską (Crambe hispanica).
Roślina ta naturalnie występuje w Afryce Północnej, a uprawiana jest również wielu krajach basenu Morza Śródziemnego . Olej abisyński zawiera wyjątkowo dużo kwasu erukowego ( długołańcuchowy kwas tłuszczowy ), właśnie obecność tego kwasu decyduje o korzystnym działaniu tego oleju na skórę ,włosy i paznokcie.

Działanie.

Olej abisyński wchłania się szybko intensywnie nawilżając skórę i wygładzając zmarszczki ( nawet przy skórze bardzo suchej ). Stąd zaleca się stosowanie oleju przy cerze dojrzałej i przesuszonej.Po aplikacji nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Świetnie sprawdza się do nawilżania skóry po wysuszających zabiegach ( SOLARIUM !!!).

W kosmetyce stosowany bardzo często, jako składnik kremów nawilżających, pomadek ( pozostawia przyjemne uczucie nawilżenia na ustach )i w kosmetykach kolorowych ( rewelacyjnie rozprowadza pigmenty ). Olej szybko penetruje skórę nie zatykając porów.

Stosowany bezpośrednio na włosy (bądź jako dodatek do kosmetyków do pielęgnacji włosów ) nadaje/przywraca włosom naturalny połysk, pozostawia włosy miękkie i elastyczne.

Zastosowanie.

Zalecane stężenie w formułach kosmetycznych 5-99%. Możemy go też stosować jako dodatek do kosmetyków ( w kremach do 4 %, produkty do mycia do 2%, pomadki do 10%, kosmetyka kolorowa do 1,5 % ).
Na włosy można go stosować jako baza do zabiegu “olejowania” (tak na suche jak i mokre włosy , byleby nie przesadzić z ilością ), lub jako dodatek do odżywek ( do 2 % ).

Informacje chemiczne.

Olej organiczny o kolorze słomkowym i gęstości 0,8g/ml. Olej ma właściwości antyoksydacyjne.

Informacje o pochodzeniu i przechowywaniu

Surowiec pochodzi z Maroka, konfekcjonowany jest w UK/PL.

Olej abisyński, znany również jako olej z nasion czarnej róży (Abyssinian oil lub Crambe abyssinica seed oil), to olej roślinny pozyskiwany z nasion rośliny Crambe abyssinica. Olej ten ma różne zastosowania ze względu na swoje właściwości i skład chemiczny. Oto niektóre główne zastosowania oleju abisyńskiego:

Pielęgnacja urody: Olej abisyński jest często używany w branży kosmetycznej do produkcji produktów do pielęgnacji skóry i włosów. Posiada lekką, niekomedogenną konsystencję, która nie zapycha porów, dlatego często jest stosowany w produktach do pielęgnacji twarzy. Olej jest bogaty w kwas erukowy, który pomaga nawilżać i chronić skórę.

Pielęgnacja włosów: Olej abisyński jest również stosowany w produktach do pielęgnacji włosów w celu ich wzmacniania i nawilżania. Może być używany jako składnik masek do włosów lub serum na końcówki, pomagając zapobiegać łamaniu się i rozdwajaniu końcówek.

Olej do masażu: Ze względu na swoją lekką konsystencję i właściwości nawilżające olej abisyński może być również używany jako olej do masażu.

Olejki eteryczne: Olej abisyński może służyć jako baza do tworzenia mieszanek olejków eterycznych, które mogą być używane w aromaterapii lub do relaksu.